Maldivi - Peščena avantura

(Prevod originalnega članka objavljenega 23. maja 2020)
Peščeni otok

Naslednja avantura nas ponese na Maldive, majhno otoško državo v indijskem oceanu. Spontantanost me je pripeljala do solo potovanja na ta ''košček nebes'', v septembru 2016. Asociacija večine ljudi, ko pomislijo na Maldive, so poročna potovanja in privatni otoki s hotelskimi nastanitvami. Večina turistov to državo res obišče predvsem iz teh razlogov. Manjša skupina turistov, kot sem sam, pa državo obišče zaradi prečudovitih plaž, vodnih aktivnosti in sproščujočega oddiha daleč stran od normalnega življenja.


Bivanje na enem izmed privatnih otokov s hotelskimi namestitvami je lahko izjemno drago. Na nekaterih lahko cena za tridnevno bivanje preseže nekaj tisoč evrov. Moje potovanje je bilo veliko cenejše saj sem se odločil, da bom svoj dopust preživel na otoku, kjer živi lokalno prebivalstvo in alkohol ni dovoljen. Večina lokalnega prebivalstva je zaposlenega v turizmu, saj drugih virov zaposlitev ni ravno na pretek. Otok Maafushi (moja destinacija) se nahaja približno 20 minut vožnje s ladjo od letališča in približno 30 minut stran od glavnega mesta Maldivov Male. Na manjših otokih, kot je ta ni na voljo prav veliko aktivnosti. V kolikor planirate obisk vam priporočam, da imate s seboj veliko gotovine. Na otoku na voljo le en bankomat in še ta ne sprejema vseh bančnih kartic. Večina trgovin, restavracij in drugih lokalov sprejema le gotovino.Island Hopping - izlet kjer obiščete več manjših peščenih otokov

Hotel sem rezerviral preko platforme Booking.com in sicer sem bival v tri zvezdičnem hotelu Crystal Sands. Priporočam rezervacijo polnega penziona, saj je na otoku na voljo le manjše število restavracij. Kjub dejstvu, da na otoku alkohol ni dovoljen, je ta na voljo na ladji, ki je zasidrana ne daleč od obale in je last enega izmed hotelov na otoku. Na ladji z imenom Kaani Princess je možno uživati v izvrstni morski hrani. Na voljo so predvsem ribe, ki jih osebje ulovi in pripravi v času obiska. Otok Maafushi za razliko od privatnih hotelskih otokov ne nudi veliko aktivnosti na otoku samem. Za te se je treba odpraviti drugam in izbrati enega ali več izletov iz ponudbe hotela ali lokalnih turističnih podjetij kot je iCom Tours v neposredni le tega. Sam priporočam izlet Island Hopping, kjer se obišče več manjših peščenih otokov. Na enem izmed njih osebje pripravi kosilo, ki je vključeno v sam izlet. Potapljanje na dah ali potapljanje s kisikovo bombo je prav tako ena izmed zelo zabavnih aktivnosti. Sonce je zelo močno, zato priporočam, da preden se opravite na enega izmed izletov se je dobro namazati s sončno kremo z visokim faktorjem. Najbolj nenavadna aktivnost v kateri sem sodeloval pa je nedvomno vožnja s podvodnim skuterjem. To je plovilo, ki izgleda kot skuter in ga upravlja en izmed članov osebja, medtem ko se ta potaplja v neposredni bližini. Vir kisika je kisikova bomba, ki je vgrajena v samo ogrodje plovila. Dihanje pod vodo poteka popolnoma enko kot nad njo, saj je glava v s kisikom polnem prostoru, kot je razvidno na spodnjem videu. Skuter se zelo počasi spušča globje in globje dokler ni doseženih pet metrov globine.Maldivi so čudovita država in če planirate vaš obisk vam priporočam da ta traja med tremi in sedmimi dnevi, saj je to dovolj, da vidite vse kar ta država ponuja. Tistim s željo po obisku priporočam, da to storite s partnerjem, saj je večina aktivnosti bolj primernih za pare kot za solo popotnike. Dobra lastnost te države pa je to, da jo lahko obišče velika večina prebivalcev sveta saj Maldivi ponujajo vstop v državo brez vize ali pa z vizo ob prihodu. Lokalni prebivalci so zelo gostoljubni in radi poklepetajo s obiskovalci. Za vse tiste, ki že planirate obisk vam svetujem, da to storite kmalu. Maldivi so namreč ena izmed držav, ki jih zaradi klimatskih sprememb in dvigovanja vodne gladine, prav kmalu ne bo več med nami.


Upam, da ste uživali v branju in izvedili kaj novega. Sledi Argentina 🇦🇷.
22 views0 comments

Recent Posts

See All